„Nem léteznek gyógyíthatatlanul impotens férfiak” – állítja Ivan Kubiš szexológus. A legnagyobb akadály a férfiasságuk visszaállításában a szégyenlősségük.

A merevedési zavar jócskán megtépázhatja a férfiak egóját, a szexológus felkeresése viszont legtöbbjük számára a legnagyobb szégyent jelenti. A statisztikák szerint ez a probléma félmillió szlovák férfit érint, tízből viszont csak egy vagy kettő szánja rá magát arra, hogy szakorvosi segítséget kérjen. Holott a merevedési zavarok gyógyítása ma fájdalommentes, és hatékony módszereket állnak rendelkezésre ahhoz, hogy véget vessünk e párkapcsolati problémának.

Ijesztő kezdet

„Nehéz megmondani, a múltban hány férfi küzdött merevedési problémákkal, mivel statisztikát erről nem vezettek. A kezdeti kísérletek a férfiasságuk visszaállítására viszont elég ijesztőnek hatottak. A 19. század végén ezt áramütés-övvel próbálták megtenni, ami által a szerencsétlen férfiaknak 250 voltot engedtek a hímvesszőjükbe. Az őrjítő fájdalmon kívül ez más eredményre nem vezetett. Kevésbé drasztikus, viszont általában egyaránt hatástalan módszer volt pl. a kőrisbogárpor vagy a pszichológus általi kezelés. A pszichológus azt mondta a páciensnek, hogy ha hazamegy, mondja el tízszer, hogy nincs problémája. Amikor ezt a férfi elkezdte a felesége előtt szavalni, az általában a fejéhez kapott, és csak annyit mondott, hogy miért csinál magából újra bolondot, a férfiasságával megint semmire sem megy majd. És ezzel el volt intézve” – emlékezik vissza a csaknem négy évtizedes praxisának kezdeteire Ivan Kubiš szexológus. A kilencvenes években a betegeknek nem éppen kellemes injekciókat szúrtak, a híres kék tablettát 1998 tavaszán dobták a piacra. Nagy-Britanniában ez viszont már két évtizeddel azelőtt is használatos volt, eredetileg a szív ereinek tágítására szolgáló gyógyszerként. Noha a betegek EKG-ja állandóan rossz volt, a gyógyszert nem akarták abbahagyni. Csak később árulták el néhányan, hogy minőségi merevedésük van tőle. Az ezt követő tesztelés után adta meg az amerikai FDA szabályozó hatóság az engedélyt, amellyel új korszak kezdődött.

Mindenkin segítenek

Három évvel ezelőtt a merevedési zavar terápia a gyógyszeres kezelés mellett egy újabb lehetőséggel bővült. A merevedési zavart lökéshullámmal gyógyító műszer a hímvesszőben új erek létrejöttét indítja el, és ezáltal javítja a hímvessző vérellátását. Egy gyógykúra négy darab, heti egyszeri kezelésből áll, a hullámterápia a szilícium kristályokkal ellátott műszerfejből nyolc percig tart. „Több kúra is igénybe vehető, viszont már az első után, azaz egy hónap után a betegek több mint 81 százaléka állandó javulásról számol be” – szögezi le Ivan Kubiš, aki a harmadik generációs műszer legújabb modelljével dolgozik. A lökéshullám terápia és az injekciós és gyógyszeres kezelés kombinációja alátámasztja elméletét, miszerint gyakorlatilag nem létezik gyógyíthatatlanul impotens férfi. Természetesen fontos a megfelelő életvitel is. „Néhány férfi továbbra is abban a tévhitben él, hogy a potenciára felírt gyógyszerektől meghalhat. Néhány extrém kivételtől eltekintve ez badarság. Az ellenjavallatok, amikor is ezeket a gyógyszereket nem szabad felírni, a nitrát fogyasztásán kívül a szív-, vese- és májelégtelenséget foglalják magukba. Ez viszont ötszáz betegből kb. egyet érint” – becsüli fel a tapasztalt szexológus. A ritkán előforduló mellékhatások, mint pl. az arcpír, illetve a rövid ideig tartó fejfájás szerinte csak minimális hátrányok amellett az előny mellett, amit a gyógyszer jelenthet. „A gyógyszerek hatásfoka olyannyira magas, hogy ha léteznének hasonló gyógyszerek a rákra is, nagyon boldogok lennénk” – mondja Kubiš doktor.

A szexualitásnak szerencsére nincs szavatossági ideje, mint egy konzervnek, amit a feltüntetett dátum után kidobhatunk

A legidősebbek túl vannak a 70-en

Egy átlagos beteg, aki a rendelőjét felkeresi, 54 éves, gyakran cukorbetegségben, érelmeszesedésben szenved, magas a vérnyomása, és olyan gyógyszereket (pl. antidepresszánsokat) szed, melyek káros mellékhatásokkal járnak a merevedésre nézve. A legidősebbek közülük hetven éven felüliek, és jóval fiatalabb partnerük van. „A partnerük megköveteli, ami kijár neki, tehát logikus, hogy jó kondiban kell lenniük. A szexualitásnak szerencsére nincs szavatossági ideje, mint egy konzervnek – felhasználható 2016 januárjáig, aztán kidobhatjuk. A szakemberek ma már az idős férfiaknak is vissza tudják adni a potenciájukat.” A rendelőben olyan betegekkel is találkoznak, akik az alacsonyabb árat és elérhetőséget szem előtt tartva hagyják magukat rávenni a különböző afrodiziákumokra illetve gyógyhatású készítményekre. „Két csoportra osztanám őket. Az elsőbe azok tartoznak, akik hosszútávon használnak eredeti gyógyszereket, és egyszeriben azzal jelennek meg nálunk, hogy ezek már nem hatnak. Eldicsekednek azzal, hogy a nyaralás alatt valahol Egyiptomban vagy Törökországban olyan áron jutottak hozzá a gyógyszerhez, amire nem lehetett nemet mondani. A másik csoportjuk az interneten szerzi be őket. Amint rájönnek, hogy ezek nem segítenek, jönnek az orvoshoz,” mondja Ivan Kubiš. Holott az eredetit a másolattól nem is olyan nehéz megkülönböztetni. „A legdrágább gyógyszerek másolatainak pontosan kidolgozott, vonalkóddal ellátott csomagolása van, viszont nem tartozik hozzá betegtájékoztató. Nem ajánlom, hogy ilyen gyógyszereket szedjenek, mivel nem tartalmaznak hatóanyagokat, és kockázattal járnak az egészségre nézve. Az épeszű embernek már csak az árukon is el kellene gondolkodniuk, ami töredéke az eredeti gyógyszer árának,” teszi hozzá.

Ördögi kör

A nők rendszeresen járnak nőgyógyászhoz, és nem jelent gondot számukra megbeszélni az intim dolgaikat, a férfiaknál viszont ez teljesen másként van. „Ők olyanok, akár a kakasok, akik a világ urainak tettetik magukat, miközben nagyon is sérülékenyek. Gyakran szégyenkeznek a barátaik előtt, félnek, hogy kinevetik őket. Még a barátaim is általában így szólítanak meg – Ivan, az ismerősömnek merevedési problémái vannak, mit tegyen? Én erre mindig azt válaszolom, hogy – gyere be a rendelőmbe, megnézzük az ismerősödet, és találunk megoldást.” A másik akadály Ivan Kubiš szerint az a tény, hogy még a háziorvosok sem képesek a megfelelő helyre irányítani a merevedési zavarral küzdő beteget. „Főleg az idősebbek, mintha félnének megkérdezni a beteget. A beteg pedig arra vár, hogy majd az orvos rákérdez.” A kezeletlen zavar hosszútávon mély depressziót válthat ki, ami alkoholfüggőségbe, sőt családon belüli erőszakba torkollhat. „Jobb esetben hazajön a férfi, ledől a nappaliban a tévé elé, és megvárja, míg az asszony elalszik. Mások a frusztrációjukat a haverokkal kezeltetik a kocsmában, de akadnak olyanok is, akik ezt a feszültséget a feleségük testi bántalmazásában vezetik le,” mutat rá a szexológus az ördögi körre, amely szerinte teljesen felesleges.

A cikk eredetileg a szlovák „ZIVOT” c. hetilapban jelent meg.