Egyre több az olyan pár, aki utódra vágyik, de nem jár sikerrel. Nagy számban vannak az olyan párok is, akik elégedetlenek a nemi életük gyakoriságával és minőségével. A legtöbb nőnek nem okoz gondot szakember segítségét kérni, a férfiak viszont vonakodnak ettől, és mindenféle kifogással állnak elő orvos  felkeresése helyett. Ennek oka általában a tudatlanság, szégyenérzet, aggodalom, sőt félelem, pedig a probléma általában könnyen orvosolható. A legtöbb férfi gondja ugyanis a „megbízhatatlan merevedés”. A Massachusetts Male Aging Study kutatási eredményei alapján minden második 40 és 70 év közötti férfi a világon merevedési gondokkal küzd. És számuk emelkedhet.

Ezek szerint kb. egymillió magyar férfi küzd merevedési zavarral

A statisztikák szerint azonban tízből mindössze ketten fordulnak orvoshoz. Aggodalmaik sokszor abból a téves feltevésből erednek, hogy a kezelés nem segít. Sokan a gyógyszerek mellékhatásaitól tartanak, mások az injekciótól félnek. Egy nemrégiben végzett felmérés alapján a férfiak kétharmada hiszi azt, hogy a merevedési zavarral szedett gyógyszerek függőséghez vezethetnek. Az erősebb nem képviselőinek többsége tehát a szexuális problémáit az orvosnak meg sem említi, csak mintegy tizennégy százalékuk fordul bizalommal orvoshoz.

Pedig a merevedési zavarok kezelése hatékony, egyszerű, biztonságos, gyors, fájdalommentes, és nincsenek nem kívánt mellékhatásai. A legújabb módszerek közül a lökéshullám-terápia a leghatékonyabb, ezt az Európai Urológus Társaság által hivatalosan elismert kezelési módszert a merevedési zavarok kezelésére első vonalban javasolják, hasonlóan a szokásos merevedést elősegítő gyógyszerekhez. Míg az elismert gyógyszerek esetében a hatás körülbelül egy óra múltán következik be, a lökéshullám-terápia után a férfi a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján készen állhat az együttlétre. A merevedési zavarok e legmodernebb gyógymódjának hatása akár két-három évig is eltart.

A siker titka tehát elsősorban a szakorvos  felkereséssel  kapcsolatos előítéletek, aggodalmak, félelmek legyőzése.

Hogy lehet tehát a legeredményesebben megbirkózni a merevedési zavarokkal?

Egy orvos felelősségteljesen nem ajánlhatja a vény nélkül kapható gyógyszereket, az ún. természetes készítményeket, és a különféle „jól bevált népi recepteket” sem, mint pl. minden este gránátalma levet inni, pomelót enni, vagy – urambocsá’ – vörösborral növelni a kurázsit. Ha a készítmények nem segítenek, a páciensek csalódnak és rezignálnak. Azt hiszik, nincs számukra segítség. Ha több férfi tudna róla, hogy hatékony, jól bevált terápia is létezik a merevedési zavarok kezelésére, bizonyára vennék a bátorságot a gyógykezeléshez.

A merevedési zavarral küzdő férfiak számára emiatt nagyon fontos lenne, hogy kérjenek szakorvosi segítséget, és lehetőleg keressenek fel egy erre szakosodott egészségügyi intézményt. Ilyen például az Istenhegyi Klinika is, ahol lineáris szondát működtető készüléket használunk, amely a piezoelektromosan előállított lökéshullámot nagyobb felületen tudja alkalmazni, nem csak egy ponton.

Az első ilyen készülékek a lökéshullámot elektrohidraulikus elven hozták létre, majd elektromágnessel, a legújabb berendezések pedig piezoelektromos technológiát alkalmaznak, ami lerövidíti a gyógykezelés időtartamát. Az Istenhegyi Klinikán lineáris szondát használunk az EDSWT kezelésre, ami jobban lefedi a szervet, és ezáltal jobb eredmény várható. A terápia fájdalommentes, négy alkalommal elvégzett, egyenként 25 perces kezelésből áll, és a páciens a beavatkozás után azonnal hazamehet. Az egyedüli ismert mellékhatás némely esetben enyhe szúró érzés az alkalmazási felületen.